Saturday, November 25

Et rom med utsikt


En nedoverbakke i asfalt med tusen teppebutikker omringet av enorme fjell. Vi er i landsbyen Yeghegnadzor soer i Armenia. Dette er utsikten fra soverommet vaart!

Her skal vi styrke ungdomsorganisasjonen i den lokale Roede Kors foreninga. Planen er aa drive hiv/AIDS-informasjon blant unge, strikke og kanskje aktivisere handikappede unge (kanskje noen av dem ogsaa vil strikke??).

I gaar starta vi forberedelsene til Verdens AIDS dag 1. desember sammen med ungdomslederen Mane. Vi har lyst til aa gaa i tog med bannere gjennom hovedgata ned til det nye Ungdomshuset hvor vi vil ha aktiviteter, diskusjoner, quiz, musikk, kaffe, te og hiv-boller (boller forma som hiv-sloyfer.)

De er glad i soetsaker i Armenia, her smaker jeg og Kaja paa den lokale baksten: fritert broed med krem.

Landsbygda er noko anna enn hovedstaden. Her ser vi mer fattigdom, mer natur og flere folk som er nysgjerrige paa oss. Byen har 12 000 folk, spredt rundt i sentrum og noen landsbyer rundt.

Vi har ikke internett paa RK-kontoret, men vi har en Internett klubb i sentrum som jeg naa sitter aa taster ivrig paa. Nettet er ikke til aa stole paa, men haaper jeg klarer aa publisere!

Arthur er nestleder for Roede Kors Ungdom i regionen, og er en av 2 i Roede Kors her som kan engelsk. Han kan faktisk litt norsk ogsaa, fordi han var ungdomsdelegat i Norge for et par aar siden. Med soerlandsk dialekt!

Her viser han oss et krigsminnemerke over byen, med en russisk tanks. (T18). Sogaen sier at tanksen ble brukt under 2. verdenskrig og plassert paa en hoyde i byen noen aar senere. Paa 90-tallet ble den paa nytt brukt i krigen i Ngorno Karabagh, foer den atter en gang ble plassert her. Vi faar haape den blir staaende!

Vi bor bak politihuset i sentrum, sammen med 64 aar gamle Emma. Hun kan et ord paa engelsk: goodbye, snakker i ett sett paa armensk og hoerer daarlig.. Bra kombinasjon!

Men hun er veldig hyggelig og disker opp med suppe og te. Hver kveld setter hun paa en video fra et armensk bryllup som vi hoeflig sitter aa ser paa...

Leiligheten i sovjet-blokka er ganske saa slitt og mangler baade dusj og varmt vann. Vi spyler ned doet med 2 boetter vann. Krana paa badet lekker, saa det staar alltid en liten boette med en stor boette over den lille i vasken. I badekaret og paa banken staar kjeler og boetter med og uten vann. Litt av et system. Men jeg gikk opp i boette-eksamen allerede paa onsdag, og fikk bestaatt! :) I morgen skal vi faa dusje hjemme hos den ene datteren hennes. Hurra!!

Fortsettelse foelger med bilder fra krypinnet vaart...

4 Comments:

Anonymous Håvard said...

Heia! Følger med på blogen din hver uke. fantastisk gøy å lese om alt du og Kaja er engasjert i. Hils Artur så mye fra meg!

2:21 AM  
Blogger RØD said...

Hei Haavard!! Takk for d! Kult at du foelger med. Moette mr Bae, bae lille lam i dag. Han skal kanskje spille for oss 1. des. :) Haaper du kommer til Hayastan mens vi er her! R

7:45 PM  
Anonymous Camilla i Libanon said...

Hei Rannveig!

Moro å lese bloggen din, du er flink til å skrive! Får lyst til å reise til Armenia når jeg leser den, håper vi kan komme på besøk i løpet av våren. Hils Kaja og lykke til videre :-)

6:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hei Rannveig. Liker ikke særl. å bruke denne malen, men... Artig å lese om alle tiltakene du setter i gang, snart får du Armenia å strikke Selbyvotter! Vi "eldre her oppe" mister ikke 1 anledng. å snakke om deg. Senest i dag, din mor og jeg, rundt 1 expresso i karnapen hjem hos oss. Er det noe muligheter for å sende deg en liten pakke til Jul. Hvor/hvordan? Masse fra T. & Cécile. Lover at det blir i Rødekors ånd...

8:13 PM  

Post a Comment

<< Home