Thursday, October 19

We fight against AIDS


Frøken blå og frøken RØD fester AIDS-sløyfer til konsert-invitasjonene.

Se mer av forberedelsene og konserten i denne billed-karusellen.


Røde Kors Ungdom sendte ut flere hundre invitasjoner til NGO`er, regjeringa, venner, familie og studenter. Noen var på engelsk, men de fleste var naturligvis på armensk. Som denne. Sjekk bokstavene! Jeg har lært 12 av dem. Bare 27 igjen...

Jeg hadde et mini-seminar om hiv/AIDS noen dager før konserten for å øke kunnskapen hos de frivillige. Mange kunne mye fra før, det var godt å se!

Vi diskuterte risiko for å bli hiv-smitta ut i fra scenarioer som kyssing, blodoverføring ved et sykehus i Armenia, drikking fra samme glass som en hiv-positiv og sex uten kondom. På bildet står folk på en lappe som viser høy, lav eller ingen risiko. Ståstedet de har valgt, må de argmentere for etterpå!

Oppdaget også at det var ganske utfordrende å forklare "vaginal fluid", kjønnssekret, på engelsk. Vanskelig nok på norsk! Men det er altså en av fire væsker som hiv kan smitte igjennom. Tolken min oversatte til armensk, hun hadde litt av en utfordring hun også.

Kan du de 3 andre smitteveiene?

I så fall hadde du hatt gode sjanser til å vinne hiv-quizen vår. Vi hadde multiple choice på 3 spørsmål, og folk måtte svare på hvordan hiv kan smitte ut fra valgene: kyssing, dele tannbørste, dele toalett, blodoverføring, ubeskytta sex, amming, dele håndklær, dele sprøyter.

Vi spurte også om hvor mange som er hiv-smitta i hele verden, og hvor mange av dem som bor i Armenia.

Fasit: 40 millioner lever med hiv på verdensbasis. 3 000 av dem er her i Armenia. Og tallet er økende i landet, særlig blant unge menn som er ute og reiser. De kommer hjem med ekstra baggasje, desverre.

Kondom er den beste beskyttelsen mot hiv.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home